HomeActueelCuba moet godsdienstvrijheid respecteren

Cuba moet godsdienstvrijheid respecteren

Publicatiedatum: 14 apr. 2016

"Hoge Vertegenwoordiger, spreek de Cubaanse autoriteiten rechtstreeks en concreet aan op de respectering van godsdienst- en geloofsvrijheid op eigen grondgebied. Want deze vrijheid sluit om te beginnen een systeem van regeringsinformanten en verklikkers in kerkelijke samenkomsten en gemeenten ten enen male uit!" Deze dringende oproep deed europarlementariƫr Bas Belder (CU/SGP) gisteravond in een debat over de samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Cuba.

Belder zei dat hij in de aanloop naar het debat verschillende Cubakenners had geraadpleegd. "Zij staan allen, evenals ikzelf, positief tegenover samenwerking tussen de EU en Cuba, mits deze zich niet tot het regime beperkt, maar evenzeer de "civil society" insluit", voegde hij daaraan toe. "Want juist over dat laatste essentiƫle aspect hoor ik zeer kritische geluiden richting de EU. Wie de schoen past, trekke die aan!"

De protestantse gemeenschap in Nederland onderhoudt al jaren nauwe banden met Cubaanse kerken en christenen, betoogde Belder. Haar vertegenwoordigers hebben weet van de systematische tegenwerking van christelijke projecten op Cuba door de autoriteiten. "De EU dient zich niet te zonnen in goede relaties met het Cubaanse regime, maar actief op te komen voor de grondrechten van alle Cubaanse burgers", aldus Belder.