HomeActueelEU-begroting besteedt terecht meer geld aan asiel en migratie, maar EU wil te veel

EU-begroting besteedt terecht meer geld aan asiel en migratie, maar EU wil te veel

Publicatiedatum: 24 nov. 2015

De EU-begroting voor 2016 behelst een stijging van 1,8 % ten opzichte van de begroting 2015. Dat is fors boven de inflatie van 0,11%. Het grote aantal mensen dat naar de EU trekt voor asiel en migratie vergt meer middelen van de lidstaten en de EU om die problematiek in betere banen te leiden.

Met dat voor ogen bezuinigt de EU terecht op verschillende andere beleidsgebieden, maar dat had veel sterker gemoeten. Dat betreft ook de begroting van het Europees Parlement die 2,4% toeneemt ten opzichte van dit jaar. De flinke stijging van de EU-begroting toont dat de EU nog steeds te veel wil doen, waaronder het bewerkstelligen van economische groei en werkgelegenheid, bij uitstek activiteiten van de lidstaten.

De crises van de afgelopen jaren hadden tot het inzicht moeten leiden dat Europa zich beter kan beperken tot haar kerntaken. Grensoverschrijdende problemen waarbij de EU resultaten moet boeken, zoals samenwerking met de lidstaten voor een barmhartige en rechtvaardige omgang met vluchtelingen en migranten, evenals een effectieve aanpak van de hardnekkige problemen rond de euro en de te hoge schuldenniveaus.

Absoluut positief is dat commissaris Georgieva werkelijk prioriteiten wil gaan stellen, maar dat moet dan wel leiden tot een doelmatiger begroting.