HomeActueelEuropees Turkije-beleid failliet

Europees Turkije-beleid failliet

Publicatiedatum: 16 sep. 2016

Bas Belder sprak deze week in een debat over de situatie in Turkije over het failliet van het Europese Turkije beleid. Hieronder zijn bijdrage:

"Vanmorgen sprak ik met een Turkse staatsburger over de situatie in zijn land. Hij schetste een naargeestig beeld van een totaal vergiftigd maatschappelijk klimaat. Je zou maar, om welke reden dan ook, ervan worden beschuldigd een “gülenist” te zijn. Dan gaan de gevangenispoorten voor je open.

Treurig en tegelijk alarmerend zaait dezelfde politieke beschuldiging enorm veel onrust en verdeeldheid onder de Turkse diaspora in EU-lidstaten. Want, zo blijkt vandaag overduidelijk, Erdogan beïnvloedt de Turkse diaspora in Europa op een manier die zijn weerga niet kent. Zijn hoofdinstrument daarbij is de Diyanet, het Presidium voor Religieuze Aangelegenheden.

In plaats dat kandidaatlidstaat Turkije Europese politieke principes implementeert, ziet de EU zich thans geconfronteerd met de implementatie van zijn islamistische denkbeelden op eigen grondgebied.

En passant blijft Erdogan hameren op visumvrij reizen van Turkse burgers naar de EU. Waarschijnlijk met succes. Dan is Erdogan helemaal de held van het thuisfront en de diaspora. Een treffende illustratie van het failliet van het Europese Turkije-beleid."