HomeActueelIslamistische rebellen kwellen Syrische christenen

Islamistische rebellen kwellen Syrische christenen

Publicatiedatum: 29 aug. 2013

??BRUSSEL, 29 augustus 2013 – Heeft de EU wel weet van de onduldbare onderdrukking van Syrische christenen door islamistische rebellengroepen in de stad Yabrud (circa 80 km ten noorden van Damascus)? Deze dringende oproep om Europese aandacht en interventie deed europarlementariër Bas Belder (SGP) gisteren tijdens een besloten zitting van de commissie buitenlandse zaken aan de secretaries-generaal van de buitenlandse dienst van de Unie, Pierre Vimont.

Belder wees daarbij op ontvoeringen, geldafpersingen, huizenroof, islamitische kledingvoorschriften voor christelijke meisjes en de altijd aanwezige dreiging van verkrachtingen. Hij verkreeg deze achtergrondinformatie tijdens een zeer recent werkbezoek aan Jordanië.

“Een lid van de Jordaanse commissie voor de mensenrechten, een christen met veel (familie)contacten in buurland Syrië, vertelde me dat sommige huisvaders in Yabrud ernstig overwegen om met hun gezinnen maar moslim te worden. Puur een kwestie van overleven, om verder lijden of erger nog, vermoording, te voorkomen. Naar zijn zeggen zouden al twee tot drie christelijke ouderparen in Yabrud van geloof zijn gewisseld”, aldus Belder.