HomeActueelMeer druk op India nodig voor christenen

Meer druk op India nodig voor christenen

Publicatiedatum: 31 jul. 2020"Brussel volgt India op de voet wat betreft de geloofsvrijheid", antwoordde de Europese Commissie vrijdag op vragen van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) over het toenemend geweld tegen christenen in het hindoeïstische land.
Ruissen is niet tevreden met het vrij algemene antwoord van de EU-buitenlandcommissaris Josep Borrell. "Ik mis een expliciete veroordeling van het geweld tegen christenen", zegt hij. 
De EU moet India daarop aanspreken, vindt Ruissen. "De antwoorden laten zien dat we de politieke druk op de Europese Commissie hiervoor moeten opvoeren. Beschamend dat dit weer nodig is, net als dat er al 8 maanden geen nieuwe EU-gezant voor geloofsvrijheid is."
De vorige EU-gezant voor geloofsvrijheid voerde meerdere gesprekken met Indiase functionarissen. Desondanks meldde de Evangelical Fellowship of India (EFI) een aanzienlijke toename van het aantal gevallen van geweld tegen christenen (+12,5 % in 2019 ten opzichte van 2018).
Het betreft vooral lichamelijk geweld, bedreigingen en intimidatie, maar ook verstoringen van kerkdiensten door godsdienstextremisten of de politie. Volgens het EFI is het geweld in 2020 doorgegaan.