HomeActueelMogherini geeft niet thuis op vraag Belder over strikte controle nucleaire deal Iran

Mogherini geeft niet thuis op vraag Belder over strikte controle nucleaire deal Iran

Publicatiedatum: 10 sep. 2015

Tijdens het Iran-debat in het EP gisterenavond stelde Bas Belder een heldere vraag over strikte controle op de naleving van de nucleaire deal door Iran. Belder: " Mogherini gaf niet thuis en bewierookt liever zichzelf. Geloof mijn oren niet."

De bijdrage van Bas Belder

MdV,

In de langdurige internationale controverse over de aard en omvang van het Iraanse nucleaire programma heeft Teheran zich tot op heden allesbehalve een transparante tegenspeler getoond.

Alleen al op grond van dit elementaire feit dient de implementatie van de medio juli gesloten nucleaire deal met Iran door de internationale gemeenschap uiterst nauwkeurig en tot op detailniveau te worden gecontroleerd.

Daarbij is de openbaarmaking van geheime afspraken tussen het Internationale Atoom- en Energie Agentschap (IAEA)en Iran absoluut geboden.  Zulke afspraken gaan trouwens in tegen de statuten van het IAEA!

Echter ook de toekomstige nucleaire inspectiewerkzaamheden van het IAEA bij het Iraanse atoomprogramma moeten op hun beurt door een internationale commissie van experts onafhankelijk en transparant worden beoordeeld. Dat gebeurde ook met Irak.

Hoge Vertegenwoordiger, dat brengt mij tot de cruciale vraag: Hoe staat het momenteel met een strikte internationale controle op de naleving van de nucleaire deal door Iran tot op detailniveau?