HomeActueelMoordenaars Malatya na acht jaar nog altijd op vrije voeten

Moordenaars Malatya na acht jaar nog altijd op vrije voeten

Publicatiedatum: 18 apr. 2015

 Diepe gevoelens van onveiligheid onder Turkse protestanten

BRUSSEL (18 april 2015) – Precies acht jaar na de gruwelijke moordpartij op drie christenen in de Turkse plaats Malatya (18 april 2007) bevinden de vijf verdachten zich nog altijd op vrije voeten. De nabestaanden en de kleine protestantse gemeenschap in Turkije zijn daarover zeer verdrietig en voelen zich beslist onveilig. In overleg met hen roept europarlementariër Bas Belder (CU/SGP) daarom de Europese Commissie op de Turkse autoriteiten eindelijk tot een eerbiediging van een normale rechtsgang te geraken. Want Turkse christenen beschouwen het almaar voortslepende proces (hoorzitting 101, 21 januari 2015) als bewijs van hun rechteloosheid in eigen land.

Naar verluidt zouden de vijf verdachten van de drievoudige moord in Malatya zich onder electronisch beveiligd huisarrest bevinden. Uit betrouwbare plaatselijke bron vernam Belder daarentegen dat zij zich frank en vrij door Malatya bewegen. Tot droefheid en ontsteltenis van de nabestaanden van hun slachtoffers alsmede van de lokale christelijke gemeenschap. 

Belder acht deze situatie volstrekt onbestaanbaar, want de vijf jeugdige verdachten (19/20 jaar) zijn op de plaats van hun misdrijf (een christelijke uitgeverij) gearresteerd.  Bovendien heeft één van de verdachten duidelijk bekend dat de moord op de drie christenen was beraamd. Daarbij komt nog dat de vijf moordenaars hun martelpraktijken met hun mobieltjes filmden. 

Vanwaar dan deze jarenlange procesgang? “Mijn informatie uit Turkije duidt op een dubbele politieke manipulatie van het proces. Hoe dit zij, de Europese Commissie moet van toetredingsland Turkije een transparante rechtsgang eisen inzake de drievoudige Malatya-moord. Daartoe roep ik haar met klem op uit naam van de nabestaanden en de christelijke gemeenschap in Turkije”, aldus Bas Belder. 

Een bijzonder veeg teken in deze Turkse tragedie vindt Belder de uitlating van een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Turkse Justitie luttele dagen na de gruwelmoord in Malatya: “Evangelisatiewerk is zelfs gevaarlijker dan terrorisme en ongelukkig genoeg wordt het niet als een misdaad beschouwd in Turkije.” Onthullend, ontmaskerend!

Zie ook: Belder: actie nodig in zaak Malatya (RD)