10 november 2023

SGP: aanpak antisemitisme moet topprioriteit zijn

Golven antisemitisme spoelen momenteel over Europa en de rest van de wereld. Een hele bevolkingsgroep wordt weggezet. Dat we dat in Europa, met onze zogenaamde hoogstaande Europese waarden, zo ver hebben laten komen. Hier past maar één ding: grote collectieve schaamte, stelde Europarlementslid Bert-Jan Ruissen woensdag 8 november in het Europees Parlement. 

"Sinds 7 oktober is alleen al in Nederland het aantal antisemitische incidenten met 818 % toegenomen. Zelfs veel van onze universiteiten zijn niet meer in staat Joodse studenten een veilige omgeving te bieden. In Brussel droegen betogers een vlag met een hakenkruis. De politie stond erbij en keek ernaar. Laten we niet vergeten dat Jodenhaat hand in hand gaat met haat tegen de staat Israël. We moeten daarom beide aanpakken. Anders is onze strijd tegen antisemitisme per definitie een verloren strijd.

Zero tolerance

"Waar het nu op aankomt, is leiderschap en daadkracht. Een zerotolerancebeleid tegen antisemitisme, maar dan ook echt. Ik begrijp werkelijk niet dat sommige landen nog steeds demonstraties toelaten met zeer kwalijke leuzen waarmee feitelijk wordt opgeroepen Joden uit hun eigen land te verdrijven. Dit mag de politie niet tolereren."

Topprioriteit

"Verder zullen opsporing en vervolging van hen die zich schuldig maken aan antisemitisme een topprioriteit moeten krijgen. En laat de EU ook eindelijk organisaties in Europa verbieden die openlijk sympathiseren met Hamas. Ik stelde schriftelijke vragen om organisatie Samidoun op de lijst van terroristische organisaties te zetten. Ook hier is meer daadkracht nodig."

"Ik vraag ook de aandacht voor een recente studie van UN Watch, waaruit blijkt dat diverse leraren in dienst van UNRWA de gruwelijke acties van Hamas openlijk hebben gesteund."

Ruissen vroeg de voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om dat in haar review van de steun ook daadwerkelijk mee te nemen.

"Als de Europese Unie een geloofwaardige gemeenschap wil zijn, moet ze nu handelen", besloot Ruissen.