25 oktober 2016

Belangrijke omissies in EP-rapport over Iran

Europarlementariër Bas Belder signaleert belangrijke omissies in het EP-rapport  over de betrekkingen met Iran na de nucleaire deal wat gisteren werd besproken en vandaag werd goedgekeurd door een meerderheid in het Europees Parlement.

" Dit rapport pretendeert een EU-strategie voor Iran te geven.  Echter, hoe is dat mogelijk wanneer de leidende politieke krachten van de Islamitische Republiek Iran volledig buiten beschouwing blijven? Denk aan de Opperste Leider Khamenei en  het Iraanse Revolutionaire Garde Corps.  Een onbegrijpelijke omissie.

Dit rapport vormt één groot pleidooi voor “business as usual” met Iran.  De grootste profiteur van dit beleid zal echter het Iraanse Revolutionaire Garde Corps zijn op grond van zijn dominante positie in ’s lands economie. De destabiliserende, revolutionaire rol in de regio en daarbuiten van dit machtsmiddel bij uitstek van de Opperste Leider is evident. Opnieuw, een onbegrijpelijke omissie.

Dit rapport verzwijgt de Iraanse vernietigingsdrang jegens de Joodse staat Israël. Het verzwijgt ook de Iraanse ontkenning van de Holocaust. Voor de derde keer: een onbegrijpelijke omissie. Collega’s, steun het corrigerende amendement!

Dit rapport geeft geen EU-strategie voor Iran, maar spoort de EU en haar lidstaten juist aan de ingeslagen, heilloze dwaalweg richting Teheran te vervolgen. De schade en schande zal, vrees ik, niet gering zijn."  aldus Belder in het debat op maandagavond.

Bekijk hieronder de debatbijdrage van Bas Belder