1 februari 2017

Belder vraagt EU om inzet voor veroordeelde christenen Soedan

Europarlementariër Bas Belder (ChristenUnie/SGP) heeft vandaag Hoge Vertegenwoordiger Mogherini opgeroepen zich in te zetten voor een drietal christenen in Soedan dat deze week veroordeeld is tot hoge gevangenisstraffen

Belder vraagt of de EU zich wil inspannen om de veroordeelde christenen, twee Soedanezen en een Tsjech, te ondersteunen en toe te zien op een eerlijke verdere rechtsgang. Ook wil hij weten welke actie de EU onderneemt tegen de toenemende druk van de Soedanese overheid op kerken en religieuze minderheden in het land.

Reeds in december 2015 werden de Soedanezen Abdulmonem Abdumawla en predikant Hassan Abduraheem en de Tsjechische hulpverlener Petr Jasek gearresteerd omdat Jasek geld had gedoneerd voor medische hulp aan een gewonde man uit Darfur. Op 29 januari 2017 veroordeelde de rechter Jasek tot een levenslange gevangenisstraf voor spionage, een hoge boete en diverse celstraffen voor andere overtredingen. De Soedanezen werden veroordeeld tot tien jaar cel wegens medeplichtigheid aan spionage en nog eens twee jaar voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van staatsondermijnende geruchten.