13 mei 2023

Bert-Jan Ruissen SGP-lijsttrekker EP-verkiezingen

Op de partijdag van de SGP, zaterdag 13 mei in Houten, is Bert-Jan Ruissen, de huidige SGP-Europarlementariër, herkozen als lijsttrekker voor de Europese Parlementsverkiezingen. Naast hem speechte SGP-voorman Kees van der Staaij. Die benadrukte dat als de SGP-kiezers trouw opkomen er een gerede kans is dat de SGP -voor het eerst- zelfstandig in het Europese Parlement komt.

Erop of eronder

Van der Staaij wees daarbij op het elan dat te zien was bij verkiezingen in de afgelopen jaren, met name de Statenverkiezingen van maart. Dat geeft vertrouwen, zei hij. “Iedere stem telt.” Het is “erop of onder” volgens de SGP-voorman. “Er staat veel op het spel: wél of geen Bijbels gefundeerd SGP-geluid in het Europees Parlement. Als alle kiezers die bij de Tweede Kamerverkiezingen en bij de Statenverkiezingen SGP stemden dat óók doen bij de Europese verkiezingen volgend jaar, kan Bert-Jan het SGP-geluid blijven vertolken.”

De SGP-voorman sprak lovende woorden over de zojuist gekozen lijsttrekker. “Met veel waardering hebben we in de afgelopen jaren kunnen zien hoe Bert-Jan Ruissen actief en deskundig de SGP-boodschap bracht: vóór het leven, voor huwelijk en gezin, opkomend voor boer en visser, voor vervolgde christenen en voor Israël. Hij verzet zich waar hij kan tegen te veel Brusselse bemoeienis.”

Speerpunten

Ruissen maakte in een pitch zijn speerpunten concreet. Hij ziet dat christelijke waarden in de knel komen en noemde daarbij EU-plannen voor abortus als grondrecht en liberale genderwetgeving. "Hier mogen wij niet zwijgen! We hebben een roeping, ook in het Europees Parlement."

De SGP legt zich niet neer bij Brusselse bemoeienis. "Wij zullen ons blijven verzetten tegen het doorgeslagen integratiestreven waar veel andere partijen helaas kritiekloos in meegaan. Tegen de Europese schuldenbergen die nu worden gecreëerd. Tegen de neiging om alle problemen op Europees niveau te willen oplossen.”

Ruissen komt op voor het juiste evenwicht tussen economie en ecologie. "Bij de SGP staat rentmeesterschap hoog in het vaandel. Bij de SGP staat rentmeesterschap hoog in het vaandel. Bij rentmeesterschap hoort óók dat rekening wordt gehouden met het bestaansrecht van degenen die eerlijk hun brood willen verdienen met de vangst en productie van ons voedsel, de boer en de visser. Bij de plannen van Timmermans die nu op tafel liggen rondom natuurherstel en gewasbeschermingsmiddelen is dat helaas onvoldoende het geval.”

75 jaar Israël

De SGP gaf tijdens haar partijdag bijzondere aandacht aan het 75-jarige bestaan van de staat Israël. Van der Staaij deed dat in zijn speech en de ambassadeur van Israël, Modi Efraïm, kwam aan het woord in een video.  

 

 Lees hier de speech van Bert-Jan Ruissen