10 maart 2021

SGP hekelt Europese heksenjacht op vissers

 

De SGP vindt dat de Europese Unie een heksenjacht opent op vissers. De partij vindt het buiten alle proporties dat toezichtscamera's op bepaalde vissersschepen moeten komen. Het Europees Parlement stemde woensdag, met 8 stemmen verschil, voor de cameraplicht.

"We hebben geen behoefte aan Big Brother-achtige toestanden", zegt Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlement), mede-onderhandelaar namens de ECR Fractie. "Controle is prima, maar een heksenjacht niet. We plaatsen toch ook geen camera's in auto's, op jacht naar verkeersovertredingen?"

De camera's waren voorgesteld wegens twijfels over de Europese plicht om alle gevangen vis aan land te brengen. Die zogeheten aanlandplicht werkt niet goed, omdat consumenten geen trek hebben in baby-scholletjes en andere te kleine vis. Ruissen: "Beter is de onwerkbare aanlandplicht af te schaffen dan controle op controle te stapelen."

Na de stemming in het Europees Parlement volgt een compromis met de gezamenlijke EU-landen.  

De SGP hoopt dat de meerderheid van de EU-landen alsnog een stokje steekt voor de doorgeschoten controle. Wat Ruissen betreft, zouden de camera's hooguit ingevoerd kunnen worden voor hardnekkige overtreders of op vrijwillige basis.

Zondagsrust

Dankzij de inzet van SGP houden de regels voor visserijcontrole wel meer rekening met zondagsrust. Vissers krijgen meer tijd voor de zogeheten ‘aanlandverklaring’, waarmee de vangst moet worden aangemeld. Die moet normaal binnen 24 uur zijn ingediend. Voortaan hoeft dat niet meer op weekenden en feestdagen. Ruissen: “Dit is een praktische verbetering om onnodige regeldruk te verlagen. Het is mooi dat daar een meerderheid voor is.” 

Wat betreft controle op visserij stemde het Europees Parlement vandaag ook over het wegen van de visvangst. Naast wegen bij aanlanding, blijft ook wegen aan boord en bij de afslag mogelijk. "Dat is nodig", vindt Ruissen. "Want anders zou dat ten koste gaan van de kwaliteit en hygiëne van de vis".

Bekijk hier de toespraak van Ruissen in het Europees Parlement over visserijcontrole: