23 oktober 2018

De moord op Khashoggi

De scene is werkelijk grotesk: in een land waar de pers op allerlei wijze monddood wordt gemaakt, gebeurt dat op volstrekt abjecte wijze met een Saoedische journalist. Althans volgens Turkse perslekken... Echter, wat weet de Turkse overheid precies over de moordzaak-Khashoggi? President Erdogan belooft helderheid vandaag.
 
Zonder precieze kennis van de affaire-Khashoggi struikelen media en politici in Europa al dagen over elkaar in het afroepen van strafsancties contra de dader, het regime in Riaad. Een verantwoorde afweging van de geopolitieke en economische effecten van Europese strafmaatregelen is hierbij dringend geboden. Verdergaande implosie van het Midden-Oosten dient te worden voorkomen.
 
Een gevaar dat wijlen Jamal Khashoggi als overtuigd islamist en geestverwant van de Moslimbroeders totaal anders zag. Zijn hartewens was het gewelddadige einde van de Joodse staat Israël. Met deze politieke agenda diende hij de Washington Post als columnist. Hoe was dat mogelijk, vraag ik me af als oud-journalist. Een boezemvriend van wijlen Osama bin Laden op je pagina´s.
 
bijdrage van Bas Belder aan het debat over de moord op Jamal Khashoggi