14 juni 2023

SGP wil verbod op draagmoederschap

 

Draagmoederschap moet worden verboden. De SGP heeft dat bepleit in het Europees Parlement, na een oproep om deze baby's-op-bestelling te reguleren. 

"Kinderen zijn geen handelswaar", zei Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. "De wereldwijde industrie rond draagmoederschap gaat gepaard met moderne slavernij: uitbuiting van kwetsbare vrouwen."

Ruissen erkent dat kinderloosheid pijnlijk kan zijn. "Maar draagmoederschap als beoogde ‘oplossing’ roept wel hele grote ethische vragen op. Zeker als er afspraken zijn over het aborteren van kinderen bij een meerlingenzwangerschap bijvoorbeeld, of vanwege een handicap."

Moeder en kind

Een groep van 100 experts riep in maart op tot een internationaal verbod op draagmoederschap. Dit gebeurde in de zogeheten Casablancaverklaring.

De SGP ondersteunt deze oproep van harte. "Dat is in het belang van moeder en kind. Want een kind is geen product", concludeerde Ruissen in het Europees Parlement.

Aanleiding van het debat in het Europees Parlement was een voorstel van de Europese Commissie. Dat wil regelen dat EU-landen de afstamming erkennen van kinderen van draagmoeders uit een andere EU-landen. Dat komt neer op een soort erkenning van de praktijk.