14 december 2023

SGP: laat familierecht aan de landen zelf

De EU wil zich nu ook bemoeien met het gezinsbeleid van landen. Wie juridisch een ouder is in het ene land, moet ook erkend worden in een ander EU-land. Zelfs al is dat ouderschap via een draagmoeder, stelde een links-liberale meerderheid van het Europees Parlement donderdag. 

De SGP stemde tegen dit plan en probeerde met eigen voorstellen het plan te beperken. "Over het familierecht beslissen de lidstaten zelf", zegt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. "Maar met deze nieuwe regels zouden alle lidstaten bijvoorbeeld ook draagmoederschap moeten erkennen. Terwijl veel lidstaten hierin terecht heel terughoudend zijn, vooral wegens de uitbuiting van vrouwen. De SGP kan onmogelijk instemmen met deze verordening."

Draagmoeders

"Het Europees Parlement zei eerder 'nee' tegen commercieel draagmoederschap, maar nu puntje bij paaltje komt wil het parlement wel landen dwingen om de praktijk van draagmoederschap te erkennen. Heel dubbel."

Ruissen noemt de stemming donderdag daarom teleurstellend en slecht nieuws. "Dit is slecht nieuws voor het gezin als hoeksteen van de samenleving. En slecht nieuws dat het Europarlement zo de soevereiniteit van de EU-landen wil ondermijnen."

De SGP doet een beroep op de gezamenlijke EU-landen om dit voorstel alsnog geheel te verwerpen. "Goed dat er op dit onderwerp nog vetorechten zijn!", aldus Ruissen.