1 maart 2024

SGP tegen Europese digitale identiteit

De Europese digitale identiteit is helaas weer een stapje dichterbij. Het Europees Parlement stemde donderdag in met een kader voor deze zogeheten eID. De SGP in het Europarlement stemde tegen.

"De Europese digitale identiteitsportemonnee lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar er kleven grote nadelen en onzekerheden aan", zegt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. "Het onlinegebruik van een Europees digitaal identiteitsbewijs brengt grote uitdagingen met zich mee voor de bescherming van onze privacy."

Betalingen

De SGP maakt zich bovendien grote zorgen over de toepassing van de eID. Zeker als het gaat om het verwerken van gevoelige gegevens zoals die van online betalingen. "Waar stopt dit?", vraagt Ruissen zich af. "Kunnen we bijvoorbeeld in de toekomst alleen nog maar met een digitale euro betalen met de digitale portemonnee? Dit zou leiden tot massaal toezicht, waar ik niet op zit te wachten. Ik ben dan ook absoluut niet overtuigd dat de eID in de praktijk wel veilig en ethisch verantwoord is."

De SGP verwacht dat de Nederlandse burger bovendien niet zit te wachten op een Europese digitale portemonnee, omdat er in Nederland al een goedwerkend systeem bestaat. "Wat mij betreft is de eID dus ongewenst!", aldus Ruissen na de stemming.