18 december 2018

EP inauguratie Hadar Goldin tentoonstelling

Beeld: © European Union 2018 – EP/Michel Christen 

Afgelopen week vond in het Europees Parlement de openingsceremonie plaats van de tentoonstelling ‘Hadar: The Final Peace’. De tijdelijke tentoonstelling met zo’n 20 kunstwerken van de in 2014 door Hamas vermoorde Israelische luitenant Hadar Goldin, spreekt de hoop uit op teruggave van zijn lichaam voor een waardige begrafenis. De opening, in het bijzijn van Hadar’s ouders, vond plaats enkele uren voordat Straatsburg werd getroffen door een terreuraanslag en net voordat Hamas de verantwoordelijkheid opeiste van de aanslag bij Ofra waarbij een baby om het leven kwam.

 

“Afschuwelijk en verontrustend dat terreur opnieuw levens eist, en hoe tragisch te bedenken dat de familie van Hadar Goldin iedere dag leeft met de pijnlijke wetenschap dat het stoffelijk overschot van hun zoon zich nog steeds bevindt in de handen van degenen die hem gedood hebben”, aldus europarlementariër Bas Belder, co-host van de tentoonstelling in het Europees Parlement.

De EP-vicevoorzitter voor Mensenrechten, Pavel Telička, die zijn patronage aan de tentoonstelling verleende, onderstreepte nog eens dat de internationale gemeenschap haar pogingen om deze zaak van internationaal humanitair recht tot een afronding te brengen moet intensifiëren, na jaren van wachten voor de familie.

De EJC, European Jewish Congress, sprak als samenwerkende partner bij de tentoonstelling, van een “morele verantwoordelijkheid om naast de familie te staan” in hun strijd het lichaam van hun zoon thuis te brengen. 

 

De 23-jarige Israelische luitenant Hadar Goldin werd gedood door Hamas tijdens een humanitaire wapenstilstand in 2014 en zijn stoffelijke resten worden sindsdien door de terroristische organisatie vastgehouden als onderhandelingsmiddel. Het Europees Parlement riep eerder dit jaar op in een resolutie (april) en hoorzitting (juni) tot teruggave van de lichamen van Hadar Goldin en Oron Shaul, en de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap als hoeder van internationaal humanitair recht.