23 juni 2020

EU-geld mogelijk gebruikt voor aanslagen op Israël

 

Europese subsidies voor de Palestijnse Autoriteit komen mogelijk terecht bij terroristen die aanslagen plegen op Israël. Dat blijkt uit een rapport van de Palestinian Media Watch, dat dinsdag is gepresenteerd bij een bijeenkomst van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) en ECPM.

De Europese Unie doneert jaarlijks honderden miljoenen euro's aan de Palestijnse Autoriteit (PA). Deze geeft circa 50 miljoen euro per kwartaal door aan de PLO.  Deze financiert weer terreurorganisaties als de Al-Aqsa Martelaren Brigade, bekend van zelfmoordaanslagen in Israël.

“Heel bizar dat deze route niet is verboden”, zegt Bert-Jan Ruissen.  “De EU heeft wel regels tegen financiering van terroristische activiteiten binnen de EU evenals voor terroristen en ngo's buiten de EU. Recent nog besloot de EU de subsidie te staken aan de Palestijnse ngo Badil omdat die weigert terrorisme af te zweren. Maar niet-Europese overheden die EU-geld ontvangen, glippen door de mazen van de wet.”

Bert-Jan Ruissen vindt dat de onderste steen boven moet komen. "Het mag absoluut niet gebeuren dat geld van de Europese belastingbetaler leidt tot aanslagen op Israël."

Samen met diverse andere Europarlementsleden doet hij een dringend beroep op de Europese Commissie om anti-terreurvoorwaarden te stellen bij de subsidies.

De schrijver van het rapport is Itamar Marcus, directeur van Palestinian Media Watch. Zijn commentaar: "De EU heeft in 2017 een lange lijst van terreurondersteunende activiteiten strafbaar gesteld. Maar de EU geeft geld aan de PA, die bijna dagelijks activiteiten verricht die als terreurondersteuning kunnen worden gezien. Als de PA zulke activiteiten in Brussel zou ondernemen, zouden de daders in de gevangenis belanden. Hoe kan de EU buiten de eigen grenzen terroristen financieren die in de EU gevangen zouden worden gezet? Waarom verdienen niet-EU-burgers niet dezelfde bescherming tegen terreur als de EU-burgers verdienen? “

Het Zweedse Europarlementslid Charlie Weimers vindt het erg problematisch dat alweer zorgen opduiken dat EU-geld in handen komt van terroristische groepen.  “Terrorisme en haatzaaien zijn frustrerend voor het vredesproces. Als er mazen zijn in de EU-wetgeving tegen terrorisme, moeten die direct gedicht. Het is onze morele plicht als Europarlementsleden dat er geen belastinggeld wordt gebruikt voor terreur."

Leo van Doesburg, directeur Europese Zaken van de politieke partij ECPM, zegt dat de Europese Unie stappen zet, maar dat dit rapport toont dat er nog steeds gaten zijn in de EU-steun voor de Palestijnse Autoriteit. Het is belangrijk dat de EU duidelijk maakt dat het geen Palestijnse terroristen wil betalen. De veiligheid van Israël (en de inwoners) zou een EU-prioriteit moeten zijn."