18 juni 2020

EU moet niet langer partij kiezen tegen IsraelAls de EU werkelijk wil helpen het Palestijns-Israëlische conflict op te lossen, moet het ophouden met eenzijdige kritiek op Israël.  "Iedere keer opnieuw maakt de EU de fout eenzijdig partij te kiezen", zei Bert-Jan Ruissen (SGP) vanmorgen in het Europees Parlement. "Dit conflict vraagt om bemiddelaars, niet om betweters aan de zijlijn!"

Aanleiding was het debat over de mogelijke ‘annexatie’  door Israël van delen van de Westelijke Jordaanoever. De EU reageerde direct zeer kritisch op een zin uit het nieuwe coalitieakkoord. Sommige EU-landen dringen al aan op EU-sancties tegen Israël.

"Opnieuw worden de pijlen eenzijdig op Israël gericht. Terwijl nog niet duidelijk is hoe de plannen van de regering eruit zien", zei Ruissen. "De situatie is bovendien heel complex. Het gaat om gebieden die deel uitmaakten van het mandaatgebied Palestina, ooit bedoeld voor de stichting van een nationaal joods tehuis. Grote woorden zoals annexatie zijn dus discutabel."

Eerder hekelde Ruissen de EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell toen die direct het VS-vredesplan voor het Midden-Oosten verwierp. De EU weigert ook om handelsafspraken met Israël te vernieuwen.