16 november 2023

Gaza-stunt EU-diplomaat veroordeeld

De Europese Commissie neemt afstand van de paragliding-actie in Gaza door een eigen diplomaat. De man vloog volstrekt illegaal in juli met een paraglider over de duinen van Gaza. De actie was bettreurenswaardig en ongepast, erkende de dienst woensdagavond na kritische vragen van SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen.

De actie was temeer ongepast gezien de brute terroristische aanslagen van Hamas tegen Israël in oktober: daarbij vlogen Hamas-terroristen met paragliders Israël binnen.

De diplomaat zei na zijn actie in juli dat hij met "de eerste paraglider-vlucht in Gaza" wilde tonen wat "mogelijk is in een vrij Palestina. Daar werken we aan".  De diplomaat (de Duitser Sven Kuhn von Borgdorff) werkt inmiddels niet meer voor de Europese Commissie.

Zeer terecht

"Zeer terecht dat de Europese Commissie deze actie in krachtige bewoordingen veroordeelt", zegt Bert-Jan Ruissen. "Dit voorval laat zien dat Europa te weinig heeft gedaan om Hamas terug te dringen. In plaats van Hamas bestrijden hebben ze kennelijk Hamas geïnspireerd tot nieuwe methoden voor terroristische aanvallen."

Ruissen heeft inmiddels vervolgvragen gesteld om te achterhalen waar de gebruikte paraglider is gebleven. "Als blijkt dat het toestel in Gaza is achtergelaten en gebruikt bij de aanvallen op Israël 7 oktober, dan heeft de Europese Commissie nog veel meer uit te leggen!"