16 september 2020

Europa leeft op te grote voet

De EU leeft op te grote voet, zowel financieel als politiek. Dat zegt Bert-Jan Ruissen (SGP Europees Parlementslid) over de "State of the European Union" van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie woensdag.

 
"Brussel trekt voortdurend bevoegdheden en budget naar zich toe. Zelfs als enkele landen zich fel verzetten", zegt Ruissen. "De EU moet daarmee stoppen. Het zou Europa sieren als ze zich wat bescheiden zou opstellen."
Ruissen hekelt onder meer het aangekondigde plan om het gezondheidsbeleid voortaan door Brussel te laten regelen. De SGP verzette zich eerder tegen het pakket aan 750 miljard euro aan EU-giften, -leningen en -belastingen, bovenop de EU-begroting. "De EU moet stoppen met opbouwen van mega-schulden, stoppen met het invoeren van Europese belastingen. Stoppen met Europese afspraken over een minimumloon."
 
De SGP heeft ook kritiek op de aangekondigde aanscherping van de emissie-eisen voor de hele EU. "Deze aanscherping lijkt ons niet haalbaar en betaalbaar. We moeten stappen zetten, maar niet de burgers en bedrijven over de kling jagen. De samenleving en economie kreunt al onder de corona-recessie."
 
Ruissen: "Laten we ons concentreren waar EU-samenwerking echt meerwaarde heeft. Ik denk aan een gezamenlijke strategie tegen China. Een landbouwbeleid dat de boeren ruimte geeft om te ondernemen. Goede handelsafspraken met de Britten. Alleen als we ons concentreren op zulke hoofdtaken houden we de Europese Unie toekomst-bestendig."
 
De Europese samenwerking bewees zich wel bij de corona-afspraken over vaccins, evenals (aanvullende) financiële steun aan economisch getroffen regio's.
 
Positief punt vindt de SGP dat von der Leyen zich uitsprak tegen antisemitisme, zoals dat zichtbaar was bij een carnavalsoptocht in de Vlaamse stad Aalst.

De partij is ook positief over de nieuwe Afrika-strategie van de Europese Commissie. Bert-Jan Ruissen: "Als Europa dragen we ook een verantwoordelijkheid voor de allerarmsten. Het is daarom heel goed dat de Europese landen investeren in een betere samenwerking met Afrika. Daarnaast is het van groot belang om nauw samen te werken met de Afrikaanse landen in de strijd tegen het oplaaiend terrorisme en georganiseerde misdaad en om een strategische voet aan de grond te krijgen op duurzaam economisch gebied, in reactie op de omvangrijke Chinese en Russische presentie op het Afrikaanse continent."