13 april 2021

Europarlement komt op voor christenen India

Het Europees Parlement vraagt India om christenen en andere religieuze minderheden beter te behandelen.

Mede op aandrang van Bert-Jan Ruissen (SGP) is dit opgenomen in een rapport dat dinsdag met brede steun is aangenomen door de Europarlementscommissie Buitenlandse Zaken. 

"We maken ons grote zorgen over de christenen en andere religieuze minderheden in India", zegt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. "Christenen zijn er slachtoffer van stelselmatige discriminatie. India is nogal hindoe-nationalistisch: wie zich tot het christendom wil bekeren, moet de autoriteiten in sommige provincies zelfs formeel toestemming vragen. En dat wordt soms geweigerd!" Het rapport noemt het verband tussen de anti-bekeringswetten in diverse Indiase provincies en het geweld tegen religieuze minderheden en vraagt de EU om dat te bespreken met de Indiase autoriteiten.

 

Ruissen heeft meerdere amendementen ingediend om aandacht te vragen voor de situatie van christenen en andere religieuze minderheden in het land. Zijn voorstellen zijn grotendeels overgenomen in de compromistekst.

 

Het rapport benadrukt het belang van de hervatting van de reguliere mensenrechtendialoog tussen EU en India. Die werd afgelopen maandag voor het eerst in 8 jaar gehouden in New Delhi (*). Het Europees Parlement stemt eind deze maand plenair over het rapport. De oproepen lopen vooruit op de EU-India top op zaterdag 8 mei met president Narendra Modi. 

 

Enkele dagen geleden had Modi een apart overleg met premier Rutte. Hierin werd ook gesproken over mensenrechten in India. "Als Nederland dat kan doen, moet het economisch veel machtiger EU dat zeker ook kunnen doen", vindt Ruissen.


 

(*) verslag mensenrechtendialoog https://eeas.europa.eu/delegations/india/96472/9th-eu-india-human-rights-dialogue_en

 

(foto Open Doors)