13 juli 2022

Europarlement: overlast aalscholvers aanpakken

De overlast van aalscholvers moet worden aangepakt. Een Europees beheersplan is nodig. Mede op aandringen van SGP heeft de Europarlementscommissie voor Visserij hiertoe woensdag opgeroepen.

“Een goede zaak dat we een meerderheid hiervoor kregen", zegt Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. "Hier hebben we al lang om gevraagd. Beheer van aalscholvers is erg nodig, gezien de grote overlast in vele landen."

 Aalscholvers waren ooit bedreigd, maar doorstrikte EU-bescherming zijn hun aantallen sterk toegenomen. Ze eten veel vis, waardoor de natuur uit balans raakt op sommige plaatsen.

Eén van de acties die het beheersplan zou kunnen bevatten is het rapen van de eieren. Daarnaast is vergoedingnodig van gedupeerde viskwekers, vindt een meerderheid van de Europarlementsleden.

Ook moet duidelijker worden hoe EU-landen een uitzondering kunnen aanvragen op de beschermde status van de aalscholver. Nu is er een wirwar aan voorwaarden. Nederland heeft geen ontheffing aangevraagd.

Ruissen zegt dat het nog beter zou zijn als de EU de beschermde status van de aalscholver zou verlagen.  "De soort is momenteel niet bedreigd, dus dat etiket mag er wel een keer vanaf. Minstens zou de Europese Commissie duidelijk moeten maken bij welk aantal een diersoort niet langer bedreigd is. Dit is duidelijk een gat in de regelgeving."