24 november 2022

Europarlement: wolven beter beheren

Wolven moeten minder worden beschermd. Het Europees Parlement heeft daartoe donderdag de Europese Commissie opgeroepen. Bert-Jan Ruissen (SGP), die het voorstel hiertoe mede had ingediend, is blij met de steun van een meerderheid van het Europees Parlement.

Het aantal wolven is de laatste jaren snel toegenomen tot inmiddels ruim 21.000 stuks in Europa. "Hoewel wolven niet meer bedreigd zijn, worden ze nog steeds strikt beschermd. Die achterhaalde wetgeving moet aangepast", stelde Bert-Jan Ruissen.

"Deze oproep van het Europees Parlement is een krachtig signaal dat de bescherming moet afgeschaald.", zegt Ruissen. Eerder vroegen ook EU-landen waaronder Oostenrijk om deze roofdieren een halt toe te roepen, wegens de schade.

Ook Nederland telt een snel toenemend aantal incidenten door vooral jonge wolven op het platteland. Tientallen schapen, kalveren en pony's zijn daarbij levend opengereten. Dit zorgt voor veel dierenleed. Slechts met veel administratieve rompslomp kunnen getroffen veehouders de schade vergoed krijgen.

De oproep is gericht aan de Europese Commissie, die tot dusver weigerde om de beschermingsstatus van wolven aan te passen. Die wijst op de mogelijkheid om een ontheffing voor beheer aan te vragen. "Dat is een omweg en geen oplossing.", vindt Ruissen, die provincies wel oproept om sowieso alvast gebruik te maken van de mogelijkheid van beheer van de probleemwolven.

Het parlement steunde de oproep met 306 stemmen voor, 225 tegen en 25 onthoudingen. Het is de eerste keer dat het Europees Parlement de groeiende overlast door wolven zo uitgebreid besprak.