27 oktober 2016

Europese hulp en steun nodig voor christenen Noord-Irak

Hoe kan de EU meehelpen aan de blijvende presentie van de christelijke en jezidische minderheid in Noord-Irak na bevrijding van de IS-barbarij?

Zo begon Bas Belder zijn bijdrage aan het debat op woensdag over de situatie in Noord Irak. Op deze cruciale vraag kreeg hij dinsdagavond uit de regio zelf een kristalhelder antwoord, beter gezegd een indringende oproep om hulp. Europese hulp bij de wederopbouw van zwaar getroffen christelijke gebieden in de Vlakte van Nineveh. Ter aanmoediging van de terugkeer van verdreven, vervolgde inheemse christenen.

De EU dient ook op nationaal en regionaal niveau in Irak aan te dringen op een faire politieke vertegenwoordiging van de christelijke en jezidische minderheid in Noord-Irak. Onafhankelijk lokale raden voor de onderscheiden minderheden zijn daartoe het voorgestelde en ook geschikte instrument.

Urgent is verder dat de EU er bij de Iraakse overheid sterk op aandringt recente discriminerende wetgeving voor niet-islamitische minderheden te wijzigen! Waarom zou bijvoorbeeld alleen een niet-moslim van geloof mogen veranderen? Zie artikel 26 van de wet op de Nationale Identiteitskaart.

Het Europees Parlement neemt vandaag een resolutie aan over de situatie in Noord-Irak.