28 april 2021

Geloofsvrijheid in India onder druk

 

Godsdienstvrijheid blijkt in India maar al te vaak slechts een papieren werkelijkheid te zijn. Daarvoor waarschuwde Bert-Jan Ruissen woensdag in het Europees Parlement.

Meerdere deelstaten in India hebben anti-bekeringswetten: het wordt mensen moeilijk gemaakt om het hindoe-geloof te verlaten. Het aantal meldingen van discriminatie, geweld of zelfs moord tegen christenen neemt zorgwekkend toe.

"Ik denk bijvoorbeeld aan pastor Sanjay Bhandari die eerder deze maand in elkaar werd geslagen door een groep hindoe-extremisten. De groep vond dat het afgelopen zijn met zijn bekeringsactiviteiten voor deze christen", vertelde Ruissen. "Dit is slechts een van de vele incidenten."

Mede op aandringen van Ruissen roept het Europees Parlement India op meer te doen om christenen en andere religieuze minderheden te beschermen.

Aanleiding voor het debat was de EU-India top op zaterdag 8 mei. Leiders bespreken daar de corona-pandemie en de economische relaties.

 

Ruissen heeft waardering voor de medische hulp die Brussel al bood aan India in de strijd tegen de pandemie. "Ook los gezien hiervan is er alle reden om te investeren in nauwere contacten met India. Vanwege de onderlinge handelsrelaties, maar ook met het oog op de stabiliteit in de regio."

"Daarbij mogen we echter niet onze ogen sluiten voor zaken die echt niet goed gaan in India", zei Ruissen in het parlement. "Versterking van de economische samenwerking moet hand in hand gaan met verbetering van de mensenrechtensituatie."