12 december 2023

"Eenzijdige EU-druk op Israël helpt Hamas"

De eenzijdige druk op Israël om tot een langdurig staakt het vuren te komen, is niet terecht. Daarmee speelt de EU vooral Hamas in de kaart. Terwijl Hamas juist het grootste obstakel is op weg naar vrede.

Dat zei Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) in een debat over Gaza, dinsdag in het Europees Parlement.

"In onze zoektocht naar openingen in deze vreselijke oorlog, mogen we geen enkele mogelijkheid onbenut laten", zei Ruissen. "Ik denk aan de gijzelaars. Als er weer ruimte ontstaan om hen vrij te krijgen, via humanitaire pauzes bijvoorbeeld, dan moet die kans natuurlijk benut worden."

Vluchtelingen

Ruissen vroeg de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid te kijken naar de kwalijke rol van de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

"Door het systeem waarbij de vluchtelingenstatus automatisch overgaat van ouder op kind, houdt UNRWA kunstmatig een gigantisch vluchtelingenprobleem in stand.", zei hij.

"Door deze aanpak is inmiddels 70% van de Palestijnen in Gaza vluchteling. Vluchteling in eigen land. Daarmee is UNRWA feitelijk deel van het probleem geworden. Het wordt tijd dat u dit ook eens onder ogen gaat zien."