18 oktober 2023

SGP: geweld Hamas moet gevolgen krijgen

Het gruwelijke geweld van Hamas tegen Israël mag niet zonder gevolgen blijven. Dat stelde Bert-Jan Ruissen (SGP) woensdag in het Europees Parlement. 

"De Hamas-terroristen hebben ons opnieuw geconfronteerd met de harde werkelijkheid: Israël staat tegenover een niets en niemand ontziende terroristische organisatie", zei Ruissen. "Wat ons te doen staat is daarom glashelder: Israël onvoorwaardelijk steunen in haar strijd tegen Hamas."

Maar de EU moet de hand ook in eigen boezem steken, vindt de SGP. "Want heeft de EU genoeg gedaan om terrorisme de kop in te drukken? Het antwoord daarop is: Nee!"

De Europese Commissie maakt elk jaar circa 200 miljoen euro over naar de Palestijnse Autoriteit, die terrorisme faciliteert en royale salarissen uitbetaalt aan familieleden van omgekomen terroristen. "En wat te denken van de waterleidingen, betaald met EU-geld, die Hamas gebruikt om bommen mee te maken?", voegde Ruissen daaraan toe.

De SGP heeft daarom wijzigingen voorgesteld op de EU-begroting, om de subsidie aan de Palestijnse Autoriteit aan duidelijke voorwaarden te verbinden.