6 april 2022

Red de christenen in Noord-Korea

De SGP vraagt aanvullende sancties tegen Noord-Korea wegens de christenvervolging in het land. Ook worden China en buurlanden gevraagd geen gevluchte Noord-Koreanen meer terug te sturen naar het land: dat is namelijk levensgevaarlijk voor hen.

"De bevolking van Noord-Korea gaat al decennialang gebukt onder een wrede dictatuur. Zij worden geacht de leider Kim Jong-un en zijn voorvaderen te aanbidden als goden", vertelde Bert-Jan Ruissen woensdag het Europees Parlement. 

"Christenen worden door Kim Jong-un gezien als staatsgevaarlijk en moeten daarom volgens hem maar achter de tralies verdwijnen. Of erger, worden gedood. Zoals recent gebeurde met tientallen christenen die in het diepste geheim bijeen waren gekomen voor een kerkdienst."

Het Europees Parlement nam een resolutie aan met steun voor de religieuze minderheden van Noord-Korea. "Met deze resolutie laten we zien: broeders en zusters in Noord-Korea, we zijn jullie niet vergeten!", zei Ruissen. 

"We roepen Noord-Korea op de vrijheid van geloof te respecteren, die is verankerd in de grondwet van het land." 

Tegen de gezamenlijke EU-landen zeggen we: stel aanvullende sancties in tegen de daders.

En China en andere buurlanden roepen we op:  stuur alstublieft geen mensen terug naar Noord-Korea zolang de situatie er niet verbeterd."

Mensen die worden vervolgd vanwege hun geloof moeten op ons kunnen rekenen. Ook in Noord-Korea."