21 januari 2021

SGP tegen akkoord met China

 

Het wordt steeds duidelijker dat China de draconische nieuwe veiligheidswet in Hongkong gebruikt om de democratische oppositie monddood te maken en de vrijheden van Hongkongers ernstig in te perken.

Onder het mom van ‘het tegengaan van staatsondermijnend gedrag’ wordt iedereen die zich kritisch uitlaat, het zwijgen opgelegd. "Hoe ver gaat dit nog door?", zei Europarlementslid Bert-Jan Ruissen donderdag in het debat over Hongkong. Namens de ECR-Fractie was hij mede-auteur van en kritische resolutie over de Chinese acties in Hongkong.

In China hebben religieuze minderheden het zwaar te verduren, juist ook door aanklachten op basis van de nationale veiligheidswetgeving. Ruissen: "Gaat deze inperking van religieuze vrijheden ook werkelijkheid worden in Hongkong? De EU moet samen met de internationale gemeenschap de handen ineenslaan en krachtig stelling nemen."

De SGP kan niet instemmen met een EU-China-investeringsakkoord met daarin slechts vage beloftes over mensenrechten, op het moment dat de mensenrechtensituatie in China in het diepste dal zit sinds decennia. "We willen gerichte sancties tegen alle verantwoordelijken voor de schending van fundamentele rechten van Hongkongers en Chinezen."