21 mei 2021

Impuls voor nieuwe varianten bloembollen

Impuls voor nieuwe varianten bloembollen

 

De ontwikkeling van nieuwe varianten tulpen, narcissen en andere bloembollen krijgt een impuls. Een rapport hiertoe van Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlementslid) kreeg vrijdagmiddag steun van een overgrote meerderheid in de Europarlementscommissie Landbouw.


Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. Ons land huisvest ook toonaangevende bedrijven die de planten veredelen, dat wil zeggen nieuwe eigenschappen ontwikkelen.

Het rapport van Ruissen steunt een voorstel om het kwekersrecht op bloembollen en enkele andere gewassen te verlengen met 5 jaar. Het aloude kwekersrecht erkent de inspanning van plantveredelaars, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling.

"Een langere termijn voor het kwekersrecht is belangrijk voor de Nederlandse ontwikkelaars van soorten die lastig te kweken zijn. Die zijn zo langer beschermd", zegt Ruissen. "Dat is een impuls voor onderzoek en ontwikkeling.”

De ruime steun in de landbouwcommissie geeft aan dat het voltallige parlement hoogstwaarschijnlijk ook akkoord gaat. Dat gebeurt naar verwachting nog voor de zomervakantie.

Ruissen is afgestudeerd in landbouwplantenteelt aan de universiteit van Wageningen. In het Europees Parlement is hij lid van de commissie voor Landbouw. Hij is in het parlement de enige Nederlandse onderhandelaar voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) van de Europese Unie, dat in 2023 ingaat.