11 september 2020

In memoriam Leen van der Waal

Gisteren overleed onze eerste Europarlementariër, ir. L. van der Waal. Van 1984 tot 1997 zat hij namens het samenwerkingsverband van SGP, GPV en RPF in het Europees Parlement. Daarnaast was hij voor de SGP actief in verschillende bestuurlijke verbanden en commissies. Ook toen hij op latere leeftijd minder mobiel was, gaf hij door zijn aanwezigheid op bijeenkomsten en vergaderingen alsmede telefoontjes en brieven blijk van zijn blijvende betrokkenheid.
 
Ir. Van der Waal werd binnen en buiten de SGP erg gewaardeerd als een toegewijd man die wist waarover hij het had en als parlementariër trouw en met veel inzet zijn werk deed. Zijn principiële en consequente afwijzing van een steeds verdergaande Europese eenwording combineerde hij met een nuchtere en zakelijk opstelling in praktische zaken. In de moeilijke beginjaren in de labyrinten van Brussel en Straatsburg, verrichtte hij pionierswerk. Het was wel eens eenzaam, zei hij later. Dankbaar was hij voor het team van medewerkers uit SGP, GPV en RPF dat hem eensgezind terzijde stond. Twee van hen, Peter van Dalen en Bert-Jan Ruissen, zijn nu zelf lid van het EP. 
 
Kenmerkend voor de persoon Leen van de Waal was zijn kalme wijsheid. Het gezag dat hij daarmee verwierf, gold ook zijn arbeid binnen de Nederlandse Hervormde Kerk die hem zo na aan het hart lag. In alles vond hij kracht in de wetenschap dat het uiteindelijk God is Die regeert. Hij zag uit naar de volmaking van die weldadige rust.
 
Wij wensen zijn zoon, schoondochter en de kleinkinderen na de maanden van lijden en het verval van krachten, van harte Gods nabijheid en troost toe.