5 mei 2022

Kritiek Europarlement op foute Palestijnse schoolboeken

Een meerderheid van het Europees Parlement betreurt het dat Palestijnse scholen het haatdragend materiaal in schoolboeken nog steeds niet hebben verwijderd. Mede op aandringen van SGP is deze kritiek opgenomen in de tekst over de EU-jaarrekening van 2020.

De EU betaalt jaarlijks tientallen miljoenen euro's voor het onderwijs in de Palestijnse gebieden. Al jaren vragen critici om actie tegen de antisemitische en anti-Israëlische teksten en tekeningen in het lesmateriaal.

Het probleem wordt echter niet minder. Een recente studie toont aan dat de antisemitische inhoud zelfs verslechtert.

"De EU kan en mag dit niet langer tolereren. Deze veroordeling moet een signaal zijn aan de Palestijnse Autoriteit om deze foute boeken eindelijk weg te doen", zegt SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. 

De SGP wil dat de EU de subsidie bevriest zolang Palestijnse scholen het haatzaaiend materiaal blijven gebruiken. "Onaanvaardbaar dat de EU antisemitische boeken blijft financieren. De EU kan niet antisemtisme bestrijden binnen de EU, maar subsidieren buiten de EU."

Het Europees Parlement vindt dat de Palestijnse schoolboeken en schoolmaterialen moeten voldoen aan de Unesco-normen inzake vrede, tolerantie, co-existentie en geweldloosheid.