11 januari 2021

Meer compensatie nodig voor vissers

De SGP wil dat de Europese Commissie meer geld uittrekt voor compensatie aan vissers die zijn gedupeerd door het handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen van de SGP zei dat maandag in het Europees Parlement bij de allereerste bespreking van het Brexit-handelsakkoord.

"Eerste schattingen laten zien dat de geplande 600 miljoen euro volstrekt onvoldoende is en dat het budget dus echt omhoog moet", aldus Ruissen. Hij wil dat de Europese Commissie een gedegen berekening overlegt van de schade voor onze vissers. Ook wil Ruissen informatie over de geplande verdeelsleutel voor de compensatie.

Het EU-handelsakkoord met de Britten roept zeer gemengde gevoelens op, wat betreft de gevolgen voor de visserij. "Aan de ene kant opluchting over het feit dat in ieder geval de komende 5,5 jaar de Britse water toegankelijk blijven voor onze vissers. Aan de andere kant ook verbijstering: vanwege de enorme hoeveelheden visrechten, quota, die de EU onderhandelaars hebben weggegeven aan de Britten", zei Ruissen in de Europarlementscommissie voor Visserij. 

De SGP maakt zich ook zorgen wat er zou gebeuren als het Verenigd Koninkrijk toch onze vissers zou gaan weren. "Welke instrumenten hebben we dan in handen om toch blijvende toegang te blijven afdwingen? Hoe voorkomen we nu dat de Britten onredelijke eisen gaan stellen aan onze schepen in hun wateren, bijvoorbeeld eisen aan de lengte?"

Het Europees Parlement neemt enkele weken de tijd om alle aspecten van het handelsakkoord te bekijken. De Europarlementsleden stemmen waarschijnlijk in maart. Nationale parlementen zoals de Tweede Kamer hoeven niet te beslissen. Voorlopig is het akkoord al wel in werking getreden.