30 juni 2020

Nederland moet assertiever worden in EU

 

Nederland moet assertiever worden in de EU. Dat was de belangrijkste oproep van Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) bij het debat over de "Staat van de Unie in de Tweede Kamer maandag. "Tot voor kort hadden we nog de Britten, die we de kastanjes uit het vuur konden laten halen. Maar dat zal Nederland nu toch echt zelf moeten doen."

Ruissen prees de standvastige verzet van minister Hoekstra tegen de EU-plannen voor 750 miljard euro extra fondsen. "Als minister Hoekstra in Zuid-Europa een standbeeld zou hebben, was hij waarschijnlijk van zijn sokkel getrokken." 

Die houding moeten we vaker zien bij de Nederlandse regering, vindt de SGP. Dat is in het belang van Nederland en christenen. 

Ruissen noemde vijf punten. Hij vroeg de regering zich te verzetten tegen afschaffing van de EU-gezant voor Godsdienstvrijheid. Belangrijk is ook dat Nederland bepleit dat de EU het overleg met Israel na 8 jaar weer nieuw leven inblaast.

Nederland moet ook in actie komen tegen de ingrijpende voorstellen van de EU-biodiversiteitsstrategie, vindt Ruissen. "Het kabinet is daar zeer lovend over, maar realiseert het kabinet zich dat ze hiermee waarschijnlijk een nieuwe stikstofcrisis 2.0 over zich afroept? Plannen om 30 % van de zee aan te wijzen voor natuur gaan veel verder dan het Noordzeeakkoord."

Ruissen riep de regering ook op te werken aan meer Nederlandse ambtenaren bij de EU-instellingen. Die zijn er nu te weinig, wat de Nederlandse belangen zeker niet ten goede komt.