15 februari 2022

Nieuwe kansen vissers Stille Oceaan

Vissers uit Nederland en andere EU-landen kunnen hun netten voortaan ook uitgooien in de noordelijke Stille Oceaan. Het Europees Parlement is met grote meerderheid akkoord gegaan met EU-toetreding tot de visserij-conventie in deze oceaan.

"Deze nieuwe kansen voor EU-vissers zijn een zeer welkome ontwikkeling in deze moeilijke tijd voor hen", zei Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP), rapporteur voor dit voorstel. Het rapport-Ruissen is aangenomen met 675 voor, 4 tegen en 16 onthoudingen, aldus het parlement dinsdag.

Als alles meezit, kunnen de Europese vissers nog dit jaar uitvaren in dit deel van de oceaan. De EU-vissers zijn van plan er makreel, sardines en andere soorten te vangen. Europese vissers zijn al actief in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Toetreding tot het visserijverdrag maakt het mogelijk dat de schepen uit Nederland en andere EU-landen er jaarrond in de oceaan blijven varen.

Het visserijverdrag voor de noordelijke Stille Oceaan beschermt expliciet de biodiversiteit, voorkomt overbevissing en vereist nauwkeurige gegevens over visserijactiviteiten. Andere landen in dit verdrag zijn Canada, China, Japan, Rusland, Taiwan, de VS, Vanuatu en Zuid-Korea.

Eerder had de Europarlementscommissie voor Visserij het voorstel unaniem aangenomen.