25 november 2020

Palestijnen moeten Israël erkennen

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen heeft de EU opgeroepen een grotere rol te spelen in het Midden-Oosten. De EU moet aan de Palestijnse Autoriteit duidelijk maken dat het tijd is om Israël te erkennen.

"De Abrahamakkoorden maken één ding duidelijk: dat is dat Europa in het vredesproces vooralsnog geen enkele rol van betekenis speelt. Het was de VS die de kar trok", zei Ruissen in het debat over de recente akkoorden tussen Israel met Bahrein, VAE en Soedan. 

"Wat doet de EU? Doorgaan met eenzijdig kritiek leveren op Israël. Veel lidstaten gaan daarin zo ver dat ze Israël zelfs het recht willen ontzeggen om de Tempelberg gewoon Tempelberg te blijven noemen. Ook mijn eigen land Nederland doet daaraan mee - ik zeg het met plaatsvervangende schaamte", zei Ruissen. "De eenzijdige kritiek moet echt veranderen! Weg met dat belerende vingertje! Laten we eens wat meer oog hebben voor de complexe situatie waarin Israël zich bevindt."

 

"Laten we aan de Palestijnse Autoriteit duidelijk maken dat het nu toch echt hún beurt is om het bestaansrecht van Israël te erkennen en aan de onderhandelingstafel te verschijnen. Dan zouden er mooie dingen kunnen gaan gebeuren, én voor de Joden, én voor de Palestijnen, én voor de hele regio."