25 januari 2022

SGP: snel vervangende gewasbescherming

 

Huidig EU-voorzitter Frankrijk erkent dat alternatieve gewasbeschermingsmiddelen veel te traag op de markt komen. De Franse minister Julien Denormandie (Landbouw) antwoordde dat op een vraag van SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen.

"Ik spreek veel ondernemers die met de handen in het haar zitten, omdat het ene na het andere gewasbeschermingsmiddel niet meer wordt toegelaten", zei Bert-Jan Ruissen. "Dit terwijl de toelating van alternatieve groenere middelen ontzettend traag gaat!"

Ruissen wijst op een gebrekkige capaciteit bij EU-landen om de vervangende middelen te beoordelen. Dit wordt een groeiend probleem: EU-commissaris Frans Timmermans lanceerde namelijk plannen om nog veel meer gewasbeschermingsmiddelen van de Europese markt te halen. In Timmermans' visie mag de landbouw in 2030 nog maar half zo veel gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.

Dat betekent dat plantenziekten bijvoorbeeld veel vaker misoogsten kunnen veroorzaken in akkerbouw. De landbouwsector bonst daarom op de deur in Brussel dat het wegvallen van middelen hand in hand moet gaan met toelating van vervangende middelen.

"Bent u bereid een snellere toelating op de agenda te zetten?", vroeg Ruissen daarom direct aan de minister van Frankrijk, dat dit halfjaar het EU-voorzitterschap bekleedt.

1000 keer gelijk

Minister Denormandie antwoordde uitvoerig dat Ruissen "1000 keer gelijk heeft". De toelating gaat inderdaad veel te traag: de goedkeuringsperiode duurt soms zelfs langer dan de periode voor het onderzoek.

"Dat is een echt probleem. Dat mag niet gebeuren. We zien bijvoorbeeld in Frankrijk dat goedkeuring twee, drie of vier jaar duurt: dat is veel te lang." De minister erkende dat dit probleem nu te weinig aandacht krijgt in de Europese politiek. Hij zei dat hij dit "interessante punt" zou meenemen bij het EU-voorzitterschap.