2 maart 2023

Ruissen schrijft rapport over paling

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) is donderdag benoemd tot rapporteur over de paling. Hij schrijft de komende maanden een rapport voor het Europees Parlement met aanbevelingen om de bijzondere vis en de visserij hierop te steunen.

De palingpopulatie in de EU is de afgelopen decennia flink afgenomen. De Europese Commissie en de lidstaten hebben onlangs besloten om visserij op paling fors te beperken. Ook in Nederland zijn meerdere kustwateren gesloten voor palingvisserij.

“’Maar die paar palingvissers zijn nu juist níét het probleem”, zegt Ruissen. “Veel paling vindt zijn einde in gemalen en door illegale smokkel van jonge aaltjes. Deze week zijn nog 170.000 glasaaltjes op Schiphol in beslag genomen.”

Stroperij 

Ruissen pleit voor hulp om de paling veilig langs gemalen en andere obstakels te helpen, op weg naar voortplantingsgebieden. “De EU-landen zouden juist stroperij en watervervuiling harder moeten aanpakken!”

Voortplanting

Paling komt voort uit de Sargassozee, voor de kust van Florida. Vandaar trekt het naar Europese binnenwateren voor voortplanting. Onderweg zijn er vele risico’s, van vraatzuchtige dolfijnen en walvissen tot draaiende watergemalen die de vis in stukjes hakken.

Gezond 

De EU heeft sinds 2007 de Europese Aalverordening. De EU-landen moeten daarvoor nationale beheerplannen maken. “De plannen werpen vruchten af en de populatie is stabiel, maar de uitvoering kan soms nog beter”, zegt Ruissen.

“Met dit rapport hopen we snel tot goede aanbevelingen te komen, om de paling en de palingvisserij weer gezond te maken.”