13 november 2019

Pastor Brunson hekelt geringe geloofsvrijheid Turkije

Vrijheid van geloof is niet abstract, maar heel concreet. De Amerikaanse pastor Andrew Brunson vertelde ons aangrijpend over de lange celstraf die hij onderging wegens zijn werk en hulp aan vluchtelingen. “Als je populair wilt worden, begin dan geen kerk in het Midden-Oosten. Ik zat twee jaar in een overbevolkte cel in Turkije, zonder aanklacht, zonder bijbel of contact met de buitenwereld”, zei hij bij mijn drukbezochte conferentie in het Europarlement woensdag 13 november.

De Amerikaanse president Trump eiste drie keer Brunson's vrijlating en stelde economische sancties in tegen Turkije. Toch weigerden de Turkse autoriteiten Brunson vrij te laten omdat hij een terrorist en CIA-baas zou zijn. De Turkse overheid zei zelfs dat Brunson zijn cel niet wilde verlaten, omdat hij het in Turkije zo naar zijn zin zou hebben. "Echt? Wie gelooft dat?" , zei hij.
Uiteindelijk kwam het goed. Brunson verliet de cel na 2 jaar als een gebroken man, maar versterkt in zijn geloof in God.

Begrijpelijk dat het levensverhaal veel indruk maakte op Europarlementsleden en andere bezoekers van de drukbezochte conferentie, die ik mocht organiseren samen met collega Peter van Dalen (ChristenUnie).

Veel dank aan Andrew Brunson en zijn vrouw voor deze krachtige aanmoediging om ons krachtig te blijven inzetten voor geloofsvrijheid in Turkije en andere landen in het Midden-Oosten. Er is nog veel werk te doen.