22 november 2016

Recht op geloofsvrijheid Palestijnse christenen moet nageleefd worden

In een debat over de situatie op de Westelijke Jordaanoever roept Bas Belder op tot naleving van het grondrecht van geloofsvrijheid van Palestijnse christenen.

"De invloed van de radicale islam neemt toe op de Westelijke Jordaanoever. Tot grote schrik van Palestijnse christenen. Zij hebben immers de gewelddadige vervolging van geloofsgenoten in Syrië en Irak voor ogen.

Niet opgeleide predikers, die openlijk haat zaaien in tientallen nieuwe, ongecontroleerde moskeeën, versterken de levende angstgevoelens onder Palestijnse christenen. En dan spreken we nog niet van de existentiële vrees van tot het christendom overgegane moslims.

Achter dit sombere beeld van de situatie van Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever gaat bovenal sociale marginalisatie schuil. Op educatief gebied. Op de arbeidsmarkt. Palestijnse christenen durven zich vaak niet openlijk uit te spreken vanwege de repercussies.

Geen wonder dat steeds meer Palestijnse christenen vertrekken. Tot schade en schande voor hun directe leefomgeving. Vandaar mijn dringende oproep aan de Hoge Vertegenwoordiger de Palestijnse Autoriteit ernstig aan te spreken op de naleving van het grondrecht van geloofsvrijheid van Palestijnse christenen."