23 april 2024

SGP stemt voor recht op reparatie

 

Wie tevreden wil zijn met zijn oude gsm, strijkijzer of andere elctronica, moet wel de kans hebben om die spullen te laten repareren. De SGP stemde maandag daarom voor een recht op reparatie van electronica voor consumenten.

"Altijd maar het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Dat is toch eigenlijk wel een naar trekje van onze wegwerpmaatschappij", zei Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid van de SGP maandag in debat in het Europees Parlement.

Ruissen rijdt zelf op een fiets van ruim 30 jaar oud. "En dat gaat nog prima. Natuurlijk, soms zijn nieuwe spullen gewoon nodig. Maar vaak ook helemaal niet."

Tevreden zijn met wat je al hebt is een belangrijke sleutel in het voorkomen van enorme afvalbergen. Namelijk: stoppen met alles zomaar weggooien en tevreden zijn met wat je hebt.

"Zo leven kan, maar dan moet je wel de mogelijkheid hebben om spullen die stuk gaan, betaalbaar en eenvoudig te laten repareren. De Europese deal over ‘recht op reparatie’ bij elektronische producten, juich ik daarom van harte toe", zei Ruissen.

Dit recht kan enorm helpen om het laten repareren van onze telefoons, strijkijzers etc. ook na de garantieperiode, weer normaal te laten worden. "Hier gaan gezond verstand en zorg voor het milieu hand in hand."