17 september 2019

Ruissen: Geen octrooi op planten

"Octrooien horen in de wereld van planten eenvoudigweg niet thuis", aldus Bert-Jan Ruissen (SGP) tijdens zijn eerste speech in het Europees Parlement. Gisteravond sprak Ruissen zijn maidenspeech uit tijdens het debat over de octrooieerbaarheid van planten uit klassieke veredeling.

Ruissen benadrukt dat vrije toegang tot genetische bronnen cruciaal is voor het ontwikkelen van betere rassen. In het kwekersrecht is dat goed geregeld, maar in het patentrecht niet. De SGP-Europarlementariër riep op tot een krachtige stellingname richting het Europees Octrooibureau, dat in 2015 octrooien verleende op broccoli en tomaat en eind vorig jaar een regel die dergelijke octrooien verbiedt, opnieuw naast zich neer legde. "Planten zijn van ons allemaal en zijn geen uitvinding. Eigenlijk moet ik het anders zeggen: ze zijn onderdeel van Gods schepping en wij zijn rentmeesters."

Later deze week stemt het Europees Parlement over de resolutie over de kwestie waarbij de focus ligt op materiaal verkregen met klassieke veredelingsmethoden. Ruissen hoopt hiermee, samen met collega's waaronder VVD'er Huitema die het punt agendeerde, dat er eindelijk duidelijkheid komt voor de sector en de octrooien op planten definitief van de baan gaan.

{iframe=https://player.vimeo.com/video/360525866?width=640?height=360}