24 februari 2021

Ruissen rapporteur kwekersrecht

Bert-Jan Ruissen is door het Europees Parlement benoemd tot rapporteur over een voorstel voor het kwekersrecht. Aanleiding is een recent voorstel van de Europese Commissie om het kwekersrecht voor bloembollen en enkele andere plantensoorten te verlengen.

 

Als rapporteur moet Europarlementslid Ruissen (SGP) zorgen voor een standpunt namens het Europees Parlement, evenals onderhandelen met de gezamenlijke EU-landen.

 

Bloembollen zijn een belangrijk exportproduct van Nederland. "Een langere termijn voor het kwekersrecht is belangrijk voor de Nederlandse ontwikkelaars van soorten die lastig te kweken zijn. Die zijn zo langer beschermd", zegt Ruissen. "Dat is een impuls voor nieuwe varianten tulpen, narcissen en andere soorten en planten."

 

Nederland huisvest toonaangevende bedrijven voor de ontwikkeling van nieuwe varianten bloemen en bollen, de zogeheten veredeling. "Het is dan goed om als rapporteur dicht bij het vuur van de regelgeving te zitten", zegt Ruissen. Het aloude kwekersrecht erkent de inspanning van plantveredelaars, terwijl het uitgangsmateriaal ook beschikbaar blijft voor verdere veredeling.

Ruissen is afgestudeerd in landbouwplantenteelt aan de universiteit van Wageningen. In het Europees Parlement is hij lid van de commissie voor Landbouw. Hij is in het parlement de enige Nederlandse onderhandelaar voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouw Beleid (GLB) van de Europese Unie, dat in 2023 ingaat.