23 oktober 2019

Ruissen veroordeelt Turkse inval Noord-Syrie

Tijdens een debat vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg over de Turkse inval in Noord-Syrie en de gevolgen daarvan, sprak Bert-Jan Ruissen zich krachtig uit tegen de Turkse operatie:

Het vreedzaam samenleven tussen Koerden, Christenen en Yezidi’s onder democratisch zelfbestuur in Noordoost Syrië is wreed verstoord door de Turkse opmars met de Orwelliaanse naam Peace Spring. Onze bondgenoten die zich in het belang van onze Europese veiligheid in de strijd tegen IS hebben opgeofferd, worden ruw uiteengedreven. Met een nieuwe humanitaire crisis en verdere destabilisatie op de loer. Waar is Europa? Of beter, waar was Europa? Eerder dit jaar weigerden EU-lidstaten een voor een toen de VS verzocht om militaire steun aan de Syrische Democratische Strijdkrachten. Over eerlijkheid gesproken 

Turkije is een grens gepasseerd. Dat vereist een krachtige tegenreactie vanuit de EU. Meer dan de zwakke veroordeling tot dusver, gegijzeld door de Turkse wurggreep van de vluchtelingendeal. Hoe geloofwaardig is Turkije nog als kandidaat-lidstaat? Het is tijd voor het beëindigen van de toetredingsonderhandelingen. Of geeft de EU toe aan de Turkse Koerdofobie en de Ottomaanse aspiraties van Erdogan?