21 april 2022

SGP: stop subsidie antisemitische schoolboeken

 

De EU geeft jaarlijks vele miljoenen subsidie aan de Palestijnse Autoriteit, die dat oa uitgeeft aan schoolboeken vol met haat tegen Joden en Israël. SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen vindt dit onaanvaardbaar.
"De EU moet dit geld in reserve zetten, net zolang totdat de boeken wel voldoen aan de normen", stelde hij woensdag in de Europarlementscommissie voor Budgetcontrole. "Na jaren van praten is het tijd voor actie."
 
De schoolboeken bevatten tekeningen waarop een jongere een steen werpt naar een Israelische soldaat. Op landkaarten staat Israel niet aangeduid als een zelfstandig land.
"Jongeren worden opgeroepen tot geweld en jihad tegen Israel. Dit brengt de vrede niet dichterbij, maar wakkert de haat alleen maar aan", zegt Ruissen. "Echt onaanvaardbaar, zeker met geld van de Europese belastingbetaler."
 
Een voorstel om de subsidie op te schorten kwam eerder ter stemming bij een Europese ministerraad. Daar bleken de stemmen te staken. Gevolg is dat de Europese Commissie als uitvoeringsorgaan nu de knoop mag doorhakken.