10 februari 2021

SGP bezorgd over geloofsvrijheid Frankrijk

 

De SGP is bezorgd over de geloofsvrijheid in Frankrijk. Europarlementslid Bert-Jan Ruissen heeft  schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. 

De zorgen betreffen een Frans wetsvoorstel om religieuze groepen te verbieden die zich tegen de principes van de staat keren. Diverse media melden dat de Franse regering hierbij niet alleen moslimbewegingen op het oog heeft, maar ook christelijke groeperingen. Minister Gerald Darmanin zou bijvoorbeeld evangelische christenen ‘problematisch’ hebben genoemd. Voor de televisiezender France Inter zei hij ‘niet langer te kunnen discussiëren met mensen die niet erkennen dat de wet van de Republiek superieur is aan die van God’. De opstelling van de Franse regering zorgt onder zowel katholieken als protestanten, voor grote ongerustheid.

SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen vraagt de Europese Commissie om het gesprek aan te gaan met de Franse regering: “Deelt de Commissie mijn opvatting dat de uitspraken van minister Darmanin aanleiding geven om zich te verantwoorden over de mate waarin vrijheid van godsdienst en geweten in Frankrijk gewaarborgd blijven?”