4 maart 2021

SGP hekelt groeiende EU-regeldruk

 

De regeldruk vanuit de EU-instellingen lijkt te groeien. Vorig jaar zijn er netto 462 verordeningen, regelingen en andere besluiten bijgekomen, zo blijkt uit een EU-overzicht van wetgeving. (*)

“Zorgelijk”, vindt Bert-Jan Ruissen, Europees Parlementslid voor de SGP. "De administratieve lastendruk en nalevingskosten voor bedrijven is al hoog, die moet niet verder toenemen.”

 

Deze toename lijkt niet te passen bij het one in, one out”- principe in wetgeving, dat eerder was beloofd door voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. 

 

De SGP Europarlementariër heeft vandaag schriftelijke vervolgvragen ingediend bij de Europese Commissie, samen met vier andere Europarlementsleden. De partij wil weten of de Europese Commissie alle lastendruk wil betrekken bij het “one in, one out” - principe. Ook bepeit Ruissen dat de Commissie het bedrijfsleven meer betrekt bij plannen welke regelingen geschrapt kunnen worden.

 

Ruissen stelt tevens voor om de gebruikelijke impact assessments niet alleen voorafgaand aan voorstellen van de Commissie op te stellen, maar ook nadat het Europees Parlement en de Europese Raad hun zegje er over hebben gedaan. Het Europees Parlement en de Raad van EU-landen veranderen niet zelden een voorstel van de Commissie waardoor er extra regels en verplichtingen bijkomen. "De lastendruk en handhavingskosten zijn dan meestal een stuk hoger of vallen anders uit. Dat is veel relevantere informatie”, zegt Ruissen.

 

 

(*) op basis van  https://eur-lex.europa.eu/statistics/legislative-acts-statistics.html