13 juli 2022

SGP boos: Fransen weren Nederlandse vistechniek

De SGP noemt het zwaar onterecht dat een plan om de flyshoot-vistechniek in Franse wateren te verbieden, dinsdag steun heeft gekregen in de Europarlementscommissie voor Visserij.  Deze techniek wordt vooral door Nederlandse en Vlaamse vissers gebruikt.

"Met deze techniek is niets mis, met het Franse verbodsplan is dat wel", zei Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP).

Een Frans Europarlementslid van de Groenen slaagde erin om een rapport dat normaal een hamerstuk is , te gebruiken om de legale vismethode te weren uit Franse wateren.

Bert-Jan Ruissen noemt deze Franse Groene actie "zwaar onterecht. Het lijkt gewoon een nieuwe Franse actie om de Nederlandse en Belgische concurrenten dwars te zitten, net als de eerder helaas al een stokje staken voor de energievriendelijke Nederlandse puls-uitvinding. Dit soort misplaatste acties ondermijnen het draagvlak voor het Europese visserijbeleid."

De SGP blijft zich ervoor inzetten om te voorkomen dat dit plan daadwerkelijk uitmondt tot EU-wetgeving. Bert-Jan Ruissen is een van de onderhandelaars namens het Europarlement om een compromis te bereiken met de EU-landen.