13 juli 2023

SGP: EU-acties geloofsvrijheid moeten echt beginnen

De SGP wil dat de EU eindelijk echt werk gaat maken van geloofsvrijheid. De EU-richtsnoeren voor vrijheid van geloof bestaan nu 10 jaar maar zijn amper in praktijk gebracht.

“Dat we die richtsnoeren hebben, is natuurlijk een goede zaak. Maar ik heb daar serieuze twijfels over de uitvoering”, zei Bert-Jan Ruissen (SGP) donderdag in een Europarlementsdebat dat hij had aangevraagd.

In 10 jaar tijd heeft de Europese Commissie nooit de beloofde rapporten gepresenteerd of overleggen gevoerd. De post van EU-gezant voor geloofsvrijheid bleef 3 jaar vacant en de ondersteuning is altijd heel minimaal gebleven.

“Er moet echt meer gebeuren, want geloofsvervolging neemt wereldwijd alleen maar toe”, zei Ruissen. “Kijk naar een land als Nigeria, waar de afgelopen 20 jaar 50.000 christenen zijn gedood vanwege hun geloof. Of kijk naar de Indiase deelstaat Manipur waar deze lente vele kerken zijn verwoest en christenen gedood.”

Verdrukte kerk

De SGP deed donderdag daarom drie concrete verzoeken aan de Europese Commissie:

1) kom op korte termijn met een gedegen implementatierapport van de richtsnoeren.

2)  geef de EU-gezant voor geloofsvrijheid een permanent mandaat en zorg voor extra personeel zodat hij zijn werk goed kan doen.

3) kom met voorstellen om 24 juni, de datum waarop de richtsnoeren werden vastgesteld, aan te wijzen als Europese Dag voor de strijd tegen geloofsvervolging.

“We mogen de verdrukte kerk met miljoenen gelovigen niet in de kou laten staan”, concludeerde Ruissen. “Ik hoop en bid dat het niet nog tien jaar aansleept!”